Barion Pixel

Segíthetek?

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
menstruációs kehely levendulával
Az intimkehely tisztítása, fertőtlenítése, ápolása

Az intimkehely tisztítása és fertőtlenítése

az intimkeehely tisztitasa

A menstruációs kehely tisztítása egyszerű, de fontos feladat. A legtöbb gyártói ajánlás szerint a napi használat során elegendő tiszta vízzel (esetleg semleges szappannal vagy intim mosakodó szappannal) kimosni, de ha hajlamos vagy a fertőzésekre vagy biztosra akarsz menni, fertőtlenítheted minden alkalommal, amikor kiveszed, vannak erre gyors módszerek is. Sterilizálni legalább egyszer mindenképp kell minden ciklusban, használatba vétel előtt vagy a menstruáció befejezése után.

Ha már sterilizlásáról beszélek, pontosítsuk gyorsan a fogalmakat. Otthoni vagy munkahelyi körülmények között nem tudunk steril légkört és körülményeket teremteni a művelet után, úgyhogy igazából nem sterilizálunk, csak fertőtlenítünk, de mivel elterjedt a szó és a sterilizáló pohár és egyébe eszközök elnevezésének használata a menstruációs kelyhek kapcsán, én is használni fogom.

A használat során célszerű először hideg vízzel kiöblíteni, hogy megelőzzük a kehely elszíneződését, ez különösen a színtelen intimkelyheknél jellemző esztétikai probléma, amely a használhatóságot nem befolyásolja, de azért jobb megelőzni.

Milyen gyakran kell üríteni a menstruációs kelyhet?

Ez egy elég megosztó kérdés, eleinte az mondta minden gyártó, hogy 10-12 órán át nyugodtan bent maradhat (hacsak meg nem telik hamarabb), de egyre többen javasolják a gyakoribb ürítést és a gyakoribb fertőtlenítést. Intimkelyhen végzett tudományos kutatás című blogbejegyzésünkből megtudhatod, milyen vizsgálatra alapozza a Claricup gyártója a maximum 6 órás használatot.

Hogyan fertőtlenítsem az intimkelyhet?

Minden gyártó ajánl legalább egy sterilizálási módot a kehely használati útmutatójában, amely biztosítja, hogy a kehely a rendszeres sterilizálás mellett is évekig megőrizze minőségét, érdemes ezt követni, de választhatsz az alábbi módszerek közül is, mind biztonságos.

1. Forralás (kifőzés)

A legtöbb gyártó a kifőzést javasolja, 3-5-7-10 percig (gyártótól függően), talán ez a legegyszerűbb módszer, arra viszont nagyon kell figyelni, hogy elegendő bő vízben forraljuk a kelyhet, mert ha elpárolog a víz, és nem úszik a felszínen, az edény aljához érve megolvadhat a szilikon. A kifőzés előnye, hogy nem kell beruháznod semmilyen kiegészítőre, egy otthoni edényben is megteheted a tűzhelyen, de talán jobb, ha csak egy erre kijelölt edényt használsz, nehogy sokkold a családot azzal, hogy pl. a virslifőzésre használt lábosban találják a kelyhedet úszkálni.
Ha van mikród, még egyszerűbb, gyorsabb és kevesebb felügyeletet igényel a módszer, arra viszont nagyon ügyelj, nehogy véletlenül bekapcsold a grillező funkciót, hozzánk küldtek már vissza olyan kelyhet, ami feltehetőleg ennek esett áldozatul.

A Claripham (a Claricup gyártója) elvégeztetett egy független, a Francia Kutatási Minisztérium által jóváhagyott laboratóriumban egy tesztet, amely bizonyítja, hogy a 7 percen át tartó kifőzés vagy mikrohullámú sütőben, 750 Watton 5 percig történő forralás során a legtöbb baktériumtörzs elpusztul, tehát kellő hatékonysággal fertőtleníti a művelet a menstruációs kelyhet.
(A kutatásról bővebben itt olvashatsz: https://claripharm.com/menstrual-cup/menstrual-cup-hygiene-and-cleaning/)

Az ÖkoAnyu webáruházban jelenleg 5 féle sterilizáló poharat forgalmazunk, mindegyiknek vannak előnyei, az alapján válassz, hogy milyen fertőtlenítési módszert szeretnél használni.

meluna sterilizáló pohárMeluna sterilizáló pohár 🛒: nekem ez a kedvencem, leginkább azért, mert nem forralással sterilizálok, hanem főként sterilizáló tablettával, és a precíz németek úgy alakították ki a pohár formáját és méretét, hogy pont annyi víz kell bele, amennyi 1 db Milton Mini sterilizáló tabletta feloldásához szükséges. Persze mikróban is lehet használni, de ahhoz nem ez a legpraktikusabb, nálam legalábbis kibugyogott belőle a forrásban lévő víz, és törölgethettem utána a mikrót. Szóval ezt a modellt akkor ajánlom, ha főként tablettával vagy folyadékkal szeretnél fertőtleníteni.

Merula Cupscup sterilizálóMerula CupsCup 🛒 sterilizáló pohár: ez a legújabb fejlesztés, nem vízben úszik a kehely, csak egy kevés víz kell a pohár aljára, a kehely fölötte üldögél a kis állványon, a mikró villámgyorsan felforralja a kevéske vizet és a felszálló gőz végzi az alapos fertőtlenítést. Hátránya, hogy drágább mint a többi, cserébe viszont praktikus, gyors és nagyon jól néz ki.

Yuuki sterilizáló pohárYuuki mikrós sterilizáló pohár 🛒: mikrós forralásra tervezték, előnye, hogy a kupakját úgy alakították ki, hogy a Yuuki feliratú résen ki tud menni a gőz, így rajta lehet hagyni forralás közben is, kevésbé forr ki így a víz a mikróba. További előnye, hogy a szellőző miatt tartósan tárolhatod benne a kelyhet.

meluna szilikon sterilizáló pohárMeLuna összenyomható szilikon sterilizáló pohár 🛒: ez is egy praktikus kis cucc, fő előnye, hogy össze lehet nyomni, kis helyen elfér, de használhatod sima pohárként is, ha pl. kirándulásra szeretnél helytakarékos poharat vinni.

Claribox intimkehely sterilizáló pohárCalribox 🛒: ezt is mikrós forralásra tervezték, a felnyitható tetőt azonban nem szabad közben rázárni. Előnye, hogy jól záródik és elegáns fekete színe van, praktikus abban az esetben, ha munkahelyen vagy iskolában kell kivenned a kelyhet, ahol esetleg nincs zárt mosdó, így ha 2 kelyhed van, az egyiket fertőtlenítve magaddal viheted, a használtat pedig tisztítás nélkül is elteheted úgy, hogy kiesne, látszana vagy szaglana. Hátránya, hogy egyelőre csak a Claricuppal együtt kapható, viszont a hasonló minőségű kelyhek árához hasonlítva a sterilizáló poharat ajándékba kapod.

2. Sterilizáló szer használata

Többféle sterilizáló szer elérhető a piacon, pl. Milton tabletta, Chicco folyadék, sterilzáló spray-ek, melyek nagy biztonsággal végeznek a legtöbb kórokozóval. Ez is egy nagyon egyszerű módszer, nem kell az edénnyel pepecselni, vagy felügyelni a folyamatot, és a kezedet sem fogod megégetni.

milton sterilizáló tablettaMilton Mini sterilizáló tabletta 🛒: ha ez szimpatikus, a MeLuna sterilizáló pohárral együtt ajánlom használni (kedvezményes csomagban is kapható 🛒), mert pontosan lehet vele dolgozni méricskélés nélkül is. Csak vizet töltesz a pohárba a jelölésig, beledobsz 1 tablettát, néhány másodperc után ha felolvadt, mehet bele a kehely, 15 perc múlva már használható, arra sem kell várnod, hogy kihűljön, ráadásul az oldat még 24 órán át használható.

merula sterilizáló sprayMerula sterilzáló spray 🛒: villámgyos és rendkívül praktikus, elpusztítja a baktériumok 99,99%-át. Dobj be egyet a táskádba és nem lesz többé gond, ha véletlenül leejted valahol a kelyhed vagy olyan helyen kell cserélned, ahol nem tudod máshogy fertőtleníteni.

 

3. Alkoholos áttörlés

Külföldi fórumokon sokan írják, hogy alkoholos vattával törlik át a kelyhet, ez is elég gyors eljárás, de körültekintően kell végezni, hogy ne maradjon ki semmi. A Merula pedig kimondottan a menstruációs kehely fertőtlenítésére gyárt törlőkendőt:

merula wipes törlőkendőMerula Wipes fertőtlenítő kendő 🛒: 20 db törlőkendő visszazárható csomagolásban, alapos használat mellett a baktériumok 99,99%-át elpusztítja, vízben lebomló, tehát lehúzhatod a WC-ben használat után. Segítségével olyan helyen is megoldható az intimkehely tisztítása és fertőtlenítése, ahol nincs vízcsap a wc mellett, ami rendkívül praktikussá teszi.

 

 

Hogyan kell tárolni és ápolni az intimkelyhet?

A legtöbb gyártó ad az intimkehely mellé tároló tasakot vagy poharat, célszerű ebben tárolni. Ne tárold légmentesen záródó műanyag zacskóban vagy dobozban, árthat a szilikonnak!

Az esetleges elszíneződések elkerülése érdekében hideg vízzel mosd ki először a kelyhet és tisztítsd meg mindig alaposan. Ha mégis elszíneződik, használhatsz hidrogén-peroxidos oldatot, átsikálhatod egy használaton kívüli fogkefével, vagy kiteheted néhány órára napozni. Az elszíneződések nem befolyásolják a használatot, nyugodtan használhatod így is

A gyártók 3-5-10 év körüli használati időt javasolnak, vizsgáld át időnként a kelyhet, és ha sérülést, repedést látsz az anyagban, cseréld le.

Gyakori Kérdések

GYIK – Intimkehely problémák

GYIK – Intimkehely problémák

Az intimkehely használatának kezdetén akadhatnak problémák, ezeket könnyen orvosolni lehet, néhány hónap után pedig már magabiztosan fogod tudni használni.   Most használom először, és nem tudom kiszedni!!! Először is, ne pánikolj, ki fog jönni! Próbálj meg...

bővebben
GYIK – Biztonságos az intimkehely?

GYIK – Biztonságos az intimkehely?

Sokakban felmerül: biztonságos az intimkehely? Minden körülmény között használható? Ezekre a kérdésekre is igyekszünk válaszolni. Biztonságos az Intimkehely egyáltalán? Igen, a legtöbb intimkehely 100% hypoallergén, orvosi szilikonból készül. Ezt az anyagot...

bővebben
GYIK- Az intimkehely tisztítása

GYIK- Az intimkehely tisztítása

Az intimkehely tisztításával kapcsolatos leggyakoribb kérdések a sterilizálási mód kapcsán merülnek fel. Mi a legjobb sterilizálási mód? Minden gyártó ajánl olyan sterilizálási módot, amely biztosítja, hogy a kehely a rendszeres sterilizálás mellett is évekig...

bővebben

Kérdésed van? Keress bátran!
e-mail: hello@okoanyu.hu
Telefon: 30/6833557, 72/370767
Ügyfélszolgálat: munkanapokon 8-16 óra
Kapcsolattartó: Gajdos Enikő

Bepillantás a webáruházba

menstruációs kehely - irány a webshop