Ma van a Föld Napja

1970 április 22-én egy amerikai egyetemista, Denis Hayes kezdeményezésére 25 millió amerikai emelte fel szavát a természet védelme érdekében. Magyarország 1990-ben csatlakozott a világszintű, mára már 175 országra kiterjedő mozgalomhoz.

Az idei évben szavazás döntött arról, hogy mi legyen az esemény témája. A műanyagmentes világ nyert.

Évente 300 millió tonnányi műanyagot gyártanak, és ennek mindössze 10 százalékát hasznosítják újra. 20 000 db pet palackot adnak el másodpercenként a világban és percenként egy teherautónyi szemét kerül a tengerekbe, óceánokba, ahol országnyi szemétszigeteket alkotva sodródik, hatalmas károkat okozva a tengerek élővilágában. Néhány napja futottam bele a facebookon egy fotóba, amely egy bálnát ábrázol, a szájából kiömlő műanyag palack hegyekkel… Kicsit utána jártam, ez nem egy partra vetődött tetem, ahogy a poszt írta, hanem a Fülöp-szigeteki Greenpeace művészeti installációja, amely a veszélyre szeretné felhívni a figyelmet.

műanyag egy bálna hasában

Mit tehetünk mi?

Sokat. Ha nem is látványos az eredmény, rengeteget számít, ha megváltozik a hozzáállásod, ha ezen keresztül hatsz másokra, környezettudatosan neveled a gyermekeidet. Ne vásárolj palackozott vizet – ha nem ízlik a csapvíz, vegyél vízszűrő kancsót, vagy víztisztítót, esetleg olyan vizet, amit nagy, újratölthető ballonokban vehetsz meg. Ne vásárolj felesleges csomagolást, olyan élelmiszert keress, amit a közelben termeltek, és nem csomagoltak agyon feleslegesen. Vigyél magaddal bevásárló szatyrot, ne vegyél újat. Ne használj szívószálat, ha van nálad kulacs, papír és műanyag pohár helyett abba kérd az elviteles kávét, üdítőt. Termessz zöldségeket, gyümölcsöket, komposztálj. Gyűjtsd a szemetet szelektíven, és amit tudsz, te magad is hasznosíts. Használj környezetbarát tisztítószereket, kozmetikumokat. Közlekedj okosan, használd a közösségi közlekedést, sétálj, biciklizz. Szigeteld a házat, használj megújuló energiát, ne pazarold feleslegesen a vizet, az áramot, a meleget, a benzint…

Éééés válts intimkhelyre! 🙂
Ne használj eldobható tampont, betétet, ezzel nem csak a Földet óvod, hanem saját magadnak is kényelmesebbé teheted a “nehéz napokat”.
Ehhez most egy 15%-os kedvezménykuponnal járul hozzá az Ökoanyu Webáruház csapata.

Kuponkód: foldnapja2018
Beváltható: 2018.04.22-23.

Irány a webáruház