Az intimkehely méretek elvileg nincsenek túlgondolva, mégis gondot okozhat a választás. Ebben igyekszünk segíteni.

Melyik méretet válasszam?
A gyártók általában konkrét életkort adnak meg, de mivel más tényezők is szerepet játszanak a helyes méret kiválasztásában, ez nem mindig ennyire egyszerű. Vannak olyan tizen-huszonéves lányok, akik a nagyobb méreteket használják, és vannak olyan középkorú hölgyek is, akiknek a kisebb méretet preferálják. Sok nő számára több méret, több modell is megfelelő, de általában van egy, amelyik a legkényelmesebb. A gyártó által javasolt méret általában jó kiindulási alap.

Mik azok a tényezők, amit figyelembe kell venni?

A vérzés erőssége
Azt vettük észre, hogy ez a legfontosabb faktor a helyes méret kiválasztásánál. Az általános szabály az, hogy akinek erős a vérzése, annak általában a nagyobb méret az ideális, gyenge vérzésnél pedig a kisebb.

Anatómia
Mivel mindenkinek más az anatómiája, előfordulhat az is, hogy erős vérzésnél is a kisebb kehely az ideális, vagy fordítva, gyenge vérzésnél a nagyobb.

Életkor
Az életkor előrehaladtával és a hormonális változások hatására az izmok veszítenek a rugalmasságukból, ezért ajánlják a gyártók meghatározott életkor elérése után a nagyobb méretet.

Szülés
A terhesség eleve megváltoztatja a hüvelyt, a hormonok megváltoztatják a hüvelyi izmokat és a medence csontozatát, ezért általában inkább a nagyobb méret a megfelelő azok számára, akik már szültek, főleg, ha hüvelyi úton.

A méhnyak helyzete
Te is megállapíthatod, hogy mennyire van alacsonyan a méhnyakad menstruáció közben, alaposan megmosott kézzel nyúlj be a hüvelyedbe, hogy eléred-e a méhnyakat. Ha alacsonyan van, lehet, hogy az erősebb vérzés ellenére is a kisebb méret vagy egy rövidebb modell lesz kényelmesebb, mert ha rövidebb, jobban elfér a hüvelyben.

méhnyak

Fizikai állapot, sport (pl. Joga, Pilates)
Azok a sportok, amelyek erősítik a medence izmokat, a hüvely izmait is erősítik, sok nőnek, aki aktívan gyakorol ilyen sportokat, olyan feszes lehet a hüvely izomzata, hogy a kisebb méret is megfelelő.


Honnan tudjam, hogy milyen gyakran kell kiürítenem?
Ha eddig tampont használtál, nagyjából ki lehet számolni, hogy milyen sűrűn kell majd kiürítened. A tamponok nedvszívó képességét grammban mérik, 1ml vér kb. 1 gramm, így viszonylag könnyen lehet számolni, ha megnézed, hogy milyen tampont használtál, és a menzesz egyes napjain milyen gyakran kellett cserélned.

AZ OB Tampon Nedvszívóképesség szerinti osztályozása a nemzetközi értékelési eljárásoknak megfelelően. (forrás: obtampon.hu)

tampon nedvszívás

(A tamponokat különböző „csepp” jelzéssel látták el, amelyek a nedvszívóképességre és a méretre utalnak, mint például “mini”, “normál”, “super” és “super plus”. Minél több csepp szerepel a csomagoláson, annál nagyobb a tampon nedvszívóképessége.)

Pl. a Naturcup 1-es méret kapacitása 22ml, a 2-es méreté pedig 26ml, a Yuuki esetében még több, 25/37ml…
A táblázat alapján jól látszik, hogy mennyivel bírnak többet, mint a tampon, amit eddig használtál
.

Az intimkelyhet naponta 2-3 alkalommal érdemes kiüríteni a vérzés erősségétől függően. Ha gyenge a vérzés, akár 12 órán át is bent maradhat, tehát bent lehet egész éjszaka. Hamar ki fogod tapasztalni, hogy a ciklus egyes napjain milyen gyakran kell üríteni.


Honnan tudjam, hogy erős vagy gyenge-e a vérzésem?
A menstruáció alatt kb. 60-250ml vért veszítünk. A vérveszteség az intimkehellyel könnyen mérhető (a Naturcup-on rovátkák vannak a méréshez), azok számára, akik (még) nem ezt használják, a Mansfield-Voda-Jorgensen menstruációs vérzési skála nyújt segítséget ennek eldöntésére.
1. Pecsételő vérzés: néhány csepp vér, igazából nincs is szükség betétre, bár valószínűleg jobban érzed magad vele.
2. Nagyon gyenge vérzés: a legkisebb nedvszívó képességű tampont vagy betétet is elég naponta egyszer vagy kétszer cserélni
3. Gyenge vérzés: a kis vagy normál nedvszívó képességű tampont vagy betétet naponta legalább kétszer vagy háromszor kell cserélned
4. Közepes vérzés: a normál nedvszívó képességű tampont vagy betétet legalább három-négy óránként kell cserélned
5. Erős vérzés: a magas nedvszívó képességű tampont vagy betétet legalább három-négy óránként kell cserélned
6. Nagyon erős vérzés: a legmagasabb nedvszívó képességű tampont vagy betétet is legalább óránként vagy két óránként kell cserélned
(forrás: WIKIPEDIA)
A Közepes (4-es) és annál erősebb vérzés esetén a 2-es méretű Naturcup ajánlott


29 éves vagyok (a gyártó 30 éves kortól ajánlja a nagyobbat), és még nem szültem. Melyik méretet vegyem?
Mivel az intimkelyhet hosszú ideig használhatod, inkább a 2-es méretet javasoljuk, hogy ne kelljen rövid időn belül lecserélned. 30 éves kor felett a nők csípője természetes módon kitágul, és a hüvelyi izmok is veszítenek rugalmasságukból még akkor is, ha nem szültünk.


A lányom még csak most kezdett el menstruálni, használhat-e intimkelyhet?
Igen, tökéletes választás pl. a Naturcup 0-ás mérete, vagy a MeLuna S a tiniknek, ennek a legkisebb a mérete, jól idomul a még feszes hüvelyi izmokhoz. Azonban lehet, hogy több gyakorlásra lesz szüksége a helyes módszer megtalálásához, mivel valószínűleg még nem ismeri jól a testét. A szüzesség sem akadály, lásd a következő kérdést.


Még szűz vagyok. Használhatok intimkelyhet?
Igen, bár ha meg szeretnéd őrizni a szűzhártyád érintetlenségét, akkor nem ajánljuk.


Elég nagynak tűnik. Tényleg kényelmes?
Az intimkehely lágy és flexibilis szilikonból készül. Amikor beteszed, össze kell hajtani, így a mérete kisebb, mint az eredeti fele, kinyílt állapotban, a hüvelybe felhelyezve pedig nem sokkal nagyobb, mint egy tampon, ami már megszívta magát.
Ha helyesen van felhelyezve, a legtöbb nő egyáltalán nem érzi.