Barion Pixel

Segíthetek?

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
intimkehely kiválasztás
Hogyan válassz intimkelyhet?

Ha most szeretnéd megvenni az első intimkelyhedet, vagy nem vagy teljesen elégedett azzal, amit használsz, ez az útmutató segít eldönteni, hogy melyik illik legjobban hozzád. Ha nem akarsz melléfogni, fontos tudnod, hogy milyen kritériumok és paraméterek alapján,

 

hogyan válassz intimkelyhet

1. Ismerkedj meg a méhnyakaddal és a méhszájaddal!

 

Ha szeretnéd elkerülni, hogy nem megfelelő kelyhet vegyél, először is meg kell határoznod, hogy milyen magasan van a méhszájad. A méhnyak helyzete a ciklus során többször változik, az a mérvadó, hogy a vérzés alatt hol van, tehát a menstruáció alatt kell mérned, ha biztosra akarsz menni.

 

Egy kis anatómia, hogy jobban megértsd

A hüvely egy jól táguló, 7-10 cm hosszú és 2-3 cm széles, izmos falú, elölről és hátulról lapított cső. A függőleges helyzetéhez képest 30-40 fokos szöget bezárva indul enyhén hátrafelé dőlve a kismedence belseje felé. A hüvelyt belülről gyűrött nyálkahártya borítja, falán számos domborulattal.

A hüvelybe felülről mintegy belóg a méhnyak hüvelyi része, amit körülölel a hüvely.

A méhnyakon a hüvely felől található apró nyílás a méhszáj. A méhszájat egy kis izomgyűrű többnyire zárva tartja, mivel a méhnyak állandó feladata a védelem.

Az ovuláció ideje körül a méhszáj megemelkedik, így ujjal nehezebben érhető el, és puha tapintású lesz, a külső méhszáj nyílása pedig enyhén nyitott.

A menstruáció ideje alatt a méhszáj kemény és leereszkedik. A menstruáció során a vér és a leváló méhnyálkahártya a méhnyakon keresztül jut a hüvelybe, ahol az intimkehely összegyűjti.

Meg kell tudnod, hogy hol helyezkedik el a méhnyakad: „alacsonyan” vagy „magasan” – ez segíteni fog abban, hogy megtaláld a megfelelő intimkelyhet, és abban is, hogy megtanuld a helyes felhelyezést.

Hogyan keresd meg a méhszájad?

 

    1. Moss alaposan kezet, és lassan dugd a mutató vagy a középső ujjad (vagy a kettőt együtt) a hüvelybe.

2. Nyúlj fel egészen addig, míg meg nem érzed a méhszájat.

A méhszáj tapintása hasonló, mintha az orrod hegyét érintenéd meg, ezt az érzést keresd.
Van, aki egész alacsonyan, 2-3 cm mélyen találja, de olyan is akad, aki el sem éri az ujjaival, olyan magasan van. A legtöbb esetben 5-8 cm mélyen van, és elérhetjük mutató ujjal.

3. Ha megtaláltad, nézd meg, hogy mennyire kellett bedugnod az ujjad, majd húzd ki és próbáld megmérni egy vonalzóval, hogy milyen mélyen érted el, de legalább azt jegyezd meg, hogy az ábra szerint alacsony, közepes, vagy magas.

Ha csak az első ujjpercig kellett bedugnod az ujjad (<3cm), hogy elérd, akkor alacsony.
Ha a középső ujjpercig nyúltál be (3-6cm), akkor közepes.
Ha annál mélyebben érted el (>6cm), vagy egyáltalán el sem érted, akkor magas.

Végezd el a műveletet a menstruáció alatt többször is, mert sokan azt tapasztalják, hogy a menzesz ideje alatt is hol feljebb, hol lejjebb van a méhszáj.

Ez az információ sokat segít a kehely kiválasztásánál, ugyanis ha pl. alacsonyan fekvő méhszájhoz egy hosszú kelyhet választasz, akkor kényelmetlen lesz (nyomhatja a méhszájat vagy kilóghat a szára), ha magasan fekvőhöz egy kis méretűt, akkor „eltűnik” benned, és a kivételnél úgy kell „megszülnöd”.

Intimkelyhek alacsonyan fekvő méhszájhoz

 

Ha kimondottan alacsony (első ujjperc, <3cm), nem igazán nagy a választék, de ne izgulj, azért találni fogsz! Ilyen esetben max. 50mm hosszúságú kelyhet keress, a harang alakú általában jobban beválik.

A legkisebb és kimondottan erre a problémára fejlesztett a MeLuna Shorty, amely különböző méreteket is kínál, de szóba jöhet még a Merula, a FemmyCycle Low cervix, a LilyCup Comact, a kis Lunette, a Lena cup, és a MeLuna S méret is.

🛒MeLuna Shorty S-XL
48-52mm

Femmy Cycle Low Cervix 50mm

Juju Low cervix
50mm

Meluna Shorty alacsony méhszájhoz
Merula alacsony méhszájhoz

Trükkök

  • Klasszikus megoldás a szár levágása – soha ne vágd le azonnal, várj legalább egy éjszakát, mert reggelre sok kehely felmászik…

Kép forrása: https://menstrualcupreviews.net/high-or-low-cervix/

  • Trükkösebb megoldás, ha kifordítod a kelyhet – nem mindegyikkel egyszerű megcsinálni, de ha már gyakorlott vagy a kivétellel, kipróbálhatod, hogy egyszerűen kifordítod a kelyhet úgy, hogy a szár belül legyen.

Kép forrása: http://luvurbodymenstruateeasy.blogspot.hu

Intimkelyhek közepes méhszájhoz

 

Ha a középső ujjperceddel érted el (3-6cm mélyen), könnyű helyzetben vagy, itt a legnagyobb a választék (a mi kínálatunkban is), Merula, MeLuna, Claricup, Yuuki, Organicup, Lali cup, Iriscup, Ruby Cup, Sckooncup, LadyCup…

Meluna natural intimkehely (Zero waste)

Intimkelyhek magasan fekvő méhszájhoz

 

Ha magasan helyezkedik el a méhszájad (>6cm), olyan kelyhet válassz, amit könnyen ki tudsz majd szedni. Ha van elég hely a hüvelyben, a kelyhek hajlamosak „felmászni”, és ha nem elég hosszúak, vagy nehéz elkapni a szárukat, bizony elég nehéz tud lenni a kivétel. Magas méhszájhoz ajánlott kelyhek: Luv Ur Body, Naturcup (mindkét méret egyformán magas), a Juju magas méhszájas változata, és szóba jöhet még a Yuuki nagyobb mérete, bár az üreges szárat nem olyan könnyű megfogni. A Merula nem olyan hosszú (72mm), viszont a létrás szárba nagyon könnyű belekapaszkodni, simán bele tudod akasztani az ujjadat.

Trükk: ha kivételkor nem éred el, guggolj le, és nyomj a belső izmaiddal, mintha kakilnál, szépen lejjebb fog jönni és ki tudod venni.

Naturcup 1,2
75mm

Juju High Cervix
78mm

Luv Ur Body (LUB) M, L
77-82mm

Merula intimkehely
naturcup intimkehely

2. Mennyire erős a vérzésed?

 

A kehely kapacitása is fontos paraméter lehet, különösen, ha erős a vérzésed. Persze lehet egy kisebb kelyhet gyakrabban üríteni, de kényelmesebb, ha ritkán kell foglalkozni vele. A kehely mérete alapvetően meghatározza a kapacitását, de egyes gyártók relative kis méret esetén is elég nagy kapacitást tudtak elérni a forma optimalizálásával.

Ha még nem használtál intimkelyhet, a tamponcsere gyakorisága segít belőni, hogy milyen kapacitású kehelyre van szükséged.

Számold ki, hogy egy nap hány tampont használsz. Nézd meg egy átlagos és egy erős napon is. Add össze az alábbi lista alapján, hogy mennyi a napi „termés”. Az erős napokon valószínűleg nem elég 12 óránként cserélni, de egy átlagos napon elég 12 órás átlaggal számolni.

Az így kapott érték alapján látni fogod, hogy kisebb (10-16ml), közepes (17-22ml) vagy nagy kapacitású (23-37ml) intimkehelyre van szükséged.

 

A legnagyobb kapacitású intimkelyhek:

tampon nedvszívás

Lali cup L
41,3ml

Super Jennie
41,6ml

Merula XL strawberry

3. Puha vagy kemény?

 

Vannak gyártók, melyek a keményebb intimkelyhek mellet tették le a voksukat (Pl. Mooncup, Keeper), mások puhábbakat gyártanak (pl. LadyCup, FleurCup, Naturcup, Sckooncup, Ruby Cup, Si-bell, Shecup), és többen készítenek többféle keménységűt (pl. a MeLuna és a Yuuki 3 keménységben elérhető).

A köztudatban az terjedt el, hogy a keményebb intimkehely könnyebben kinyílik, ez általában igaz is, de nem csak a keménységen múlik, hanem a kehely egyensúlyán is. Egy jól megtervezett puha intimkehely ugyanolyan könnyen használható, mint egy keményebb. A Sckooncup pl. büszke arra, hogy egy 3 éves tervezési folyamat eredményeként, a külső-belső ívek, a szögek, a különböző területek különböző falvastagságának összehangolásával egy olyan intimkelyhet fejlesztettek ki, amely puhaságával maximális kényelmet nyújt, és ugyanolyan könnyen kinyílik, mint más, keményebb kelyhek.

Egy biztos, ha erősek a hüvelyi izmaid, a túl puha kelyhet könnyen összeroppantják, főleg mozgás közben. Ilyen esetben válassz keményebb kelyhet.

Ha gyakran göcsöl a hasad, vedd figyelembe, hogy a kemény kehely is okozhat görcsöket, inkább puhábbat (közepes keménységűt) válassz.

A puhább kelyheket kényelmesebb viselni, de nehezebb használni: nehezebben nyílnak ki, hajlamosabbak szivárogni.

keménység

Puha: MeLuna SOFT, Sckooncup, Femmy Cycle, Si-Bell, CupLee, SheCup, Ruby Cup, LadyCup, Fleur Cup, FemmeCup.

Közepes keménységű: MeLuna, Claricup, Naturcup, Yuuki Soft és Rainbow, Merula, Lunette S, Diva Cup, JuJu, Miacup

Kemény: Yuuki Classic, MeLuna SPORT, Mooncup, Lunette L., Keeper

4. Drága, olcsóbb, kicikínai?

 

A legtöbb intimkehely szilikonból készül, ám nem mindegyik szilikon egyforma. Az orvosi szilikon szigorú előírások betartásával gyártott, nagy tisztaságú termék, jó esetben ebből gyártják az intimkelyheket. Platina katalizátoros eljárással még tisztább, peroxid-mentes szilikon készíthető, már ebből a platina (vagy platinum)- szilikonból is gyártanak kelyheket.

medical gradeFontos, hogy csak olyan intimkelyhet használj, amely a biztonságot garantáló ISO 10993-as minősítéssel rendelkezik (Medical-Healthcare Grade, Class VI Silicone, tested for Biocompatibility. Medical Class VI – Orvosi-egészségügyi tisztaságú, IV-es osztályú szilikon, tesztelt biokompatibilitással).
Ezen kívül sok kehely rendelkezik FDA (Food and Drug Administration – az USA Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala) és EMA (European Medicines Agency – Európai Gyógyszerügynökség) tanúsítvánnyal, az USA-ban csak FDA tanusítvánnyal rendelkező intimkelyheket lehet forgalmazni, ott az intimkehely orvosi eszköznek minősül, ám Európában nem ilyen szigorú a szabályozás, Ázsiáról nem is beszélve…

Nemrégiben a MeLuna gyártója elküldte nekünk a német Öko Test magazinnak az egyik számát, amelyben 6 különböző intimkelyhet (Diva cup, Femmy Cycle, Lily cup, MeLuna, LadyCup, Ruby cup) vizsgáltak. Az intimkelyheket kiterjedt anyagvizsgálatoknak vetették alá, vizsgálatot végeztek policiklikus aromás szénhidrogénekre, szerves vegyületekre, nehézfémekre és illékony vegyületekre. Még ezek között is találtak 1 olyant, amely “Nem megfelelő” minősítést kapott a benne lévő összetevők miatt.
A vizsgált MeLuna kehely egyébként „Sehr Gut – nagyon jó” minősítést kapott, pedig nem orvosi szilikonból készül, hanem TPE-ből (termoplasztikus elaszomer), amely tulajdonságait tekintve nagyon hasonlít a szilikonhoz, ugyanolyan puha, rugalmas és sterilizálható, csak olcsóbb az előállítása.

biohazardSzóval, mivel napokig hordod a testedben, azt ajánlom, hogy menj biztosra, és olyan intimkelyhet vegyél, amelyből garantáltan nem fognak az egészségedre káros anyagok kioldódni, ne dőlj be a gyanúsan olcsó ajánlatoknak a kuponos vagy aukciós oldalakon, mert előfordulhat, hogy a szorgos kis kínai kezek nem a legmegfelelőbb gyártási technológiával készítették.
Az orvosi szilikon előállítása drágább, de különböző lágyítók, adalékanyagok hozzáadásával hasonló puhaságú és kinézetű intimkelyhek készülnek élelmiszeripari szilikonból.
Természetesen tiéd a döntés, de a felelősség is… Nálunk csak olyan intimkelhyet találsz, amely megbízható gyártási technológiával, orvosi minőségű alapanyagokból készül (pedig nem kevés ajánlatot kapunk elképesztően olcsó kínai kelyhekre, amik állítólag orvosi szilikonból készülnek, de hiteles tanúsítványt sajnos nem tudnak mutatni).
Sajnos Magyarországon is több helyen árulnak ilyan kelyheket, egy kis utánajárással megtalálhatod őket a kínai piacokon az itteni ár töredékéért, és ezt nem azért mondom hogy inkább onnan rendeld, hanem hogy legyen gyanús, hogy nem teljesen az, aminek mondja magát…

A megbízható kelyhek listája is igen hosszú, akadnak köztük drágák, kevésbé drágák és olcsóbbak is, és ne feledd azt sem, hogy az intimkehely egy igen hamar megtérülő befektetés, amelyet hosszú évekig használhatsz.

Ha már eddig eljutottál

…vagy inkább később olvasnád el a cikket

Kattints a képre, a felugró ablakban add meg az e-mail címed, és a cikk linkje mellé küldünk Neked egy 10%-os kuponkódot.

Nem küldünk spameket, adataidat nem adjuk ki másnak. Bármikor leiratkozhatsz egyetlen kattintással, adataid azonnal törlődnek a rendszerből. Adatvédelmi nyilvántartási számunk NAIH-71196/2013.

Gyakori Kérdések

GYIK – Intimkehely problémák

GYIK – Intimkehely problémák

Az intimkehely használatának kezdetén akadhatnak problémák, ezeket könnyen orvosolni lehet, néhány hónap után pedig már magabiztosan fogod tudni használni.   Most használom először, és nem tudom kiszedni!!! Először is, ne pánikolj, ki fog jönni! Próbálj meg...

bővebben
GYIK – Biztonságos az intimkehely?

GYIK – Biztonságos az intimkehely?

Sokakban felmerül: biztonságos az intimkehely? Minden körülmény között használható? Ezekre a kérdésekre is igyekszünk válaszolni. Biztonságos az Intimkehely egyáltalán? Igen, a legtöbb intimkehely 100% hypoallergén, orvosi szilikonból készül. Ezt az anyagot...

bővebben
GYIK- Az intimkehely tisztítása

GYIK- Az intimkehely tisztítása

Az intimkehely tisztításával kapcsolatos leggyakoribb kérdések a sterilizálási mód kapcsán merülnek fel. Mi a legjobb sterilizálási mód? Minden gyártó ajánl olyan sterilizálási módot, amely biztosítja, hogy a kehely a rendszeres sterilizálás mellett is évekig...

bővebben

Kérdésed van? Keress bátran!
e-mail: hello@okoanyu.hu
Telefon: 30/6833557, 72/370767
Ügyfélszolgálat: munkanapokon 8-16 óra
Kapcsolattartó: Gajdos Enikő

Bepillantás a webáruházba

menstruációs kehely - irány a webshop