A legutóbbi rendelésünk alkalmával hívta fel a Claricup gyártója a figyelmemet arra, hogy lecsökkentették az intimkehely ajánlott használati idejét 12 óráról 6 órára. A változtatást egy kutatásra alapozták, melyet azért végeztek el, mert Franciaországban nagy port kavart egy olyan TSS-es eset, ahol egy intimkehely is érintett volt… Korábban még soha nem hozták ezt a betegséget kapcsolatba egyetlen intimkehellyel sem (közismerten a tampon használatakor fordulhat elő a Toxikus Sokk Szindróma), de pár éve dokumentáltak egy esetet (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4556184/).

A Claripharm írt egy cikket a kutatásról, ennek a lényege magyarul:

Milyen gyakran ürítsem az intimkelyhemet?

Az intimkehely egy ‘új’ termék, amely sok figyelmet kapott mostanában. Valójában nem is annyira új, az intimkelyhet az 1930-as években találta ki Leona Chamers.

Bár 1930 óta változott az intimkehely, de Európában továbbra is egy nem szabályozott termék maradt. Jelenleg bibliográfiai adatokkal rendelkezünk, de a terméken nem végeztek vizsgálatokat.
A Claripharm 5 éve fejleszt intimkelyheket, teszteli és elemzi a termékeit, és tudományos adatokkal rendelkezik, amelyek garantálják a termék minőségét és a legmegfelelőbb felhasználást. A Claripharm minden vizsgálatot a Kutatási Minisztérium által jóváhagyott laboratóriumokban végez el. Más szóval, teljesen átlátható módon azt bizonyítjuk, amit mondunk.

Pozíciónk: tudományos szigorúság a garantált biztonságért és kényelemért!

A Claripharmnál úgy érezzük, hogy az intimkelyhek megérdemlik az orvosi eszköz státuszát, mivel 30 éven keresztül minden hónapban öt napig a testünkbe helyezzük őket, és érintkeznek a hüvelyváladékkal. Fontos tudni, hogy Franciaországban és Európában az intimkelyhek mindennapi fogyasztási higiéniai terméknek számítanak, ami azt jelenti, hogy annyira vannak csak szabályozva, mint egy toll!

Mi megszereztük az ISO13485 tanúsítványt, amely egy nemzetközi szabvány az orvostechnikai eszközök minőségirányításának szabályozására. Ez magába foglalja a minőségi követelményeket a termék tervétől a tulajdonjogig, és lehetővé teszi, hogy a termék és a termékkel kapcsolatos összes információ az ismert tudományos adatok szerint készüljön.

Miért kellett a vizsgálat?

A toxikus sokk-szindróma kialakulásának állandó kérdéseivel kapcsolatban úgy véljük, hogy alapvető fontosságú a felhasználási kockázatok értékelése.
Ezért döntöttünk úgy, hogy elvégezzük saját tesztünket a Claricupon.
A termék fejlesztését és a tudományos adatok alakulását figyelembe véve, 2017 szeptemberében teszteltük a Claricup-ot, hogy meghatározzuk a használati időt.
A TSS kialakulásának kockázata nagyon ritka, de még ilyen kis mértékű kockázat fennállásának esetén is egyértelmű választ kell adnunk a használati időről.

Hogyan határoztuk meg ezt az időt a Claricup intimkehely viselésére?

A Claripharm a vizsgálatot a Kutatási Minisztérium által jóváhagyott független laboratóriumban végezte el.
A vizsgálat a Staphylococcus aureus nevű baktérium növekedését vizsgálta a Claricup intimkehely jelenlétében és anélkül, 12 órán át óránkénti mérésekkel.

Azért, hogy összhangban legyünk az elővigyázatosság elvével és azzal a céllal, hogy egészséges terméket biztosítsunk, a legrosszabb forgatókönyvbe helyeztük magunkat. A vizsgálatot olyan körülmények között hajtottuk végre, amelyek a legkedvezőbbek a Staphylococcus aureus fejlődéséhez.
Olyan táptalajt választottunk, amely még kedvezőbb a Staphylococcus aureus fejlődéséhez, mint a menstruációs váladék. A Staphylococcus aureus koncentrációja már a vizsgálat kezdetén magas volt: mintha a tesztet a már szennyezett / gyengén tisztított intimkehellyel kezdtük volna el.

A tenyésztõközeget üvegekbe tettük: üresekbe és olyanokba, amelyben volt egy intimkehely. Aztán megmértük, hogyan fejlődik a Staphylococcus aureus, minden órában 12 órán keresztül, 37°-on.

Claricup teszt

A Staphylococcus aureus néhány óra elteltével elkezd toxinokat termelni. Ez miatt határoztuk meg a maximális 6 órás használati időt.

claricup teszt

Amint a grafikonon látható, a görbék fedik egymást, így nincs különbség a Staphylococcus aureus fejlődésében, függetlenül attól, hogy van-e Claricup az üvegben. Tehát a Claricup nem támogatja a TSS-t.

Ezen tudományos eredmények alapján a Claripharm 6 órás ürítési időt ajánl.
Az egyszerű és könnyű higiéniai szabályokat betartva (a kehely használata előtt mossa meg a kezét és tisztítsa meg a kelyhet minden egyes felhelyezés előtt), csökkentheti az intimkehely szennyeződésének és a TSS kialakulásának kockázatát.