Barion Pixel

Segíthetek?

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
intimkehely kézben
Miért szivárog az intimkehely és mit tehetünk ellene?

Néhányan olyan szerencsések, hogy már az első intimkelyhük tökéletes választás, de a legtöbbünk sajnos tapasztal több-kevesebb szivárgást. Megpróbáltam összegyűjteni a leggyakoribb okokat, amik miatt szivárog az intimkehely, és a tippeket, hogy mit tehetsz ellenük.

1. Nem nyílt ki rendesen a kehely – nem alakult ki a vákuum

Talán ez a leggyakoribb ok. Ha nem nyílik ki teljesen a kehely, nem alakul ki a vákuum hatás, egyszerűen elfolyik a menstruációs folyadék a kehely fala mellett. Próbáld ki ezeket a trükköket:

 • Próbálj ki többféle hajtogatási módot
 • Felhelyezés után forgasd meg a kelyhet a tengelye körül
 • Tapogasd körbe a mutatóujjaddal a kelyhet, hogy érezd, ha horpadás van
 • Hagy a hüvely bejáratánál kinyílni és csak ez után told feljebb
 • Ha puha kelyhet használsz, felhelyezés előtt tartsd hideg víz alá, a hidegtől megdermed egy kicsit az anyaga és a keményebb kelyhekhez hasonlóan könnyebben kipattan.
 • Nyisd ki a szádat – ez viccesen hangzik, de ha kitátod a szád és nyitva tartod felhelyezés közben, ellazulnak alul az izmaid, és könnyebben megtalálja a kehely a helyét.
 • Ha egyik megoldás sem válik be, próbálj ki más alakú, anyagú, méretű, keménységű kelyhet, hatalmas a kínálat.

Elvileg hallani és érezni lehet, amikor kipattan a kehely és kialakul a vákuum. Ha nem vagy biztos benne, úgy tudod ellenőrizni, hogy kialakult-e, hogy egy kicsit lejjebb húzod a kelyhet. Ha túl könnyen, ellenállás nélkül lejjebb jön, sanszos, hogy nincs vákuum, a biztonság kedvéért vedd ki és tedd be újra. Ha nehezen mozdul, és érzed, ahogy húzza magával a dolgokat, erős a vákuum.

 

2. Nem jó helyen van a kehely

Azt biztosan tudod, hogy nem kell olyan magasra helyezni az intimkelyhet, mint a tampont, néhány képpel meg is mutatom, hogy miért.

Először is, egy kis anatómia. Mi az a méhszáj és miért érdekes ez?

méhszáj

A hüvely egy jól táguló, 7-10 cm hosszú és 2-3 cm széles, izmos falú, elölről és hátulról lapított cső. Ebbe „lóg bele” a méhnyak hüvelyi része, amit körülölel a hüvely.

A méhnyakon a hüvely felől található apró nyílás a méhszáj. A méhszájat egy kis izomgyűrű többnyire zárva tartja, mivel a méhnyak állandó feladata a védelem.

intimkehely a hüvelyben

A menstruáció ideje alatt a méhszáj kemény és leereszkedik. A menstruáció során a vér és a leváló méhnyálkahártya a méhnyakon keresztül jut a hüvelybe, ahol az intimkehely összegyűjti.

Bár a gyártók nem foglalkoznak a témával, az egyik legfontosabb dolog az intimkehely kiválasztásakor, hogy milyen magasan helyezkedik el a méhszájad, ugyanis ha pl. magasan van, nem ideális a rövid fagy nem erre tervezett szárral ellátott kehely, mert ha felmászik, előfordulhat, hogy nagyon nehéz kiszedni. Ha alacsonyan van a méhszáj, egy hosszú kehely egyszerűen nem fér el a méhszáj alatt, vagy kilóg, vagy fájni fog, vagy szivárogni.

 

Rám megvilágosodásként hatott, amikor először láttam az alábbi képet, évekig nem értettem, hogy miért szivárog időnként, máskor meg nem ugyanaz a kehely:

méhszáj pozíciókAz első képen azt látjuk, hogy a fenti ábrán is jelölt ideális esetben a kehely a méhszáj alatt helyezkedik el a hüvelyben, és simán belecsordogál a cucc. Ez van akkor, ha szerencsés vagy, és olyan hosszú a hüvely bejárata és a méhszáj között a távolság, hogy simán elfér a kehely, és nem tetted túl magasra.

Ha feljebb tolod a kelyhet, de még mindig a méhszáj alatt helyezkedik el, akkor is bele tud folyni a vér.

Ha alacsonyan van a méhszájad, vagy túl magasra tolod a kelyhet, elfolyik mellette.

Sokan tapasztaljuk, hogy a méhnyak helyzete nem állandó, fel-le vándorol a ciklus során, sőt jobbra-balra is “bólogat”. Vannak ciklusok, vagy vannak napok a ciklus során, amikor az amúgy magasabban elhelyezkedő méhnyak lejjebb ereszkedik és a megszokott módon felhelyezett kehely, ami máskor tökéletesen működik, beadja a kulcsot és szivárogni kezd. Vagy olyan, mint ha bent sem lenne…

Hogy jobban megértsd, nézd meg ezeket a képet:

A fornix-nak nevezett (sajnos nem ismerem a magyar nevét) hajlatok (elülső és hátulsó fele is van) elegendő helyet biztosítanak a kehelynek, hogy a méhszáj mellé tudjon csúszni.

Mit tehetsz ilyen esetben?

 • Ha gyakori az, hogy alacsonyan helyezkedik el a méhszájad, vegyél egy rövidebb kelyhet, vagy vágd le a szárát, vagy próbáld meg kifordítani a kelyhet, hogy belül legyen a szára. Ha rövidebb a kehely, sikerülhet úgy betenni, hogy a méhszáj alá kerüljön.
 • Ha nem tudod a méhszáj alá tenni, helyezd fel úgy, hogy a méhszáj a kehely belsejében helyezkedjen el.
  Ez a kehely kapacitását lecsökkenti ugyan, viszont mellette fog elfolyni az egész.
  méhszáj és intimkehely helyzete

 • Nem a legkönnyebb mutatvány, be kell nyúlnod a kehely mellett és kitapogatni, hogy jó helyen van-e.
  Ha a kelyhen kívül kitapintható a méhszáj, csípd össze a kehely alját és húzd egy kicsit lejjebb, majd úgy told fel, hogy közben a méhszáj felé fordítod a kehely peremét, így könnyebben a kehely belsejébe kerül. Tapogasd ki újra, hogy sikeres volt-e a mutatvány.
  Ha nem középen van a méhszáj, hanem a hüvely egyik fala felé fordul, egy kicsit még nehezebb dolgod van, de ne add fel, ezt is csak meg kell tanulni.
 • Több Merula kehely használó írta, hogy fordítva teszi be a kelyhet, a létrával felfelé, és a hüvelyben fordítja át, így jobban érzi, ahogy bele helyezkedik a méhszáj.

3. Nem jó a kehely mérete

Egy jól kiválasztott méretű intimkelyhet kényelmesen a helyén tartanak a hüvelyi izmok és a hüvely fala.

Ha túl nagy a kehely, a hüvely fala össze tudja nyomni és nem tud teljesen nyitott állapotban maradni, így nem jön létre a vákuum hatás. A nagyobb méretet általában hüvelyi szülésen átesett, illetve 25-30 év feletti hölgyeknek ajánlják a gyártók, mert mindkét kondíció a hüvelyi izmok lazulásával jár, és a lazább izmok könnyebben a helyén tartják a nagyobb kelyhet.
Ez természetesen nem általános érvényű szabály, sok nő hüvelyi izomzata feszesebb annak ellenére, hogy szült, vagy elmúlt 30, ilyen esetben a kisebb kehely is jól működhet.

A másik oldalon, ha túl kicsi a kehely, nem simul teljesen neki a hüvelyfalnak, elengedhet a vákuum és szivároghat.

4. Megtelt a kehely

Bár sokkal nagyobb a kapacitása, mint a tamponnak, az erősebb napon nem bír ki 10-12 órát a kehely, és ha nagyon erős a vérzésed, előfordulhat, hogy néhány óra alatt megtelik, és ezáltal szivárogni fog. Szivároghat a légréseken keresztül, vagy egyszerűen túlfolyik. Előfordulhat az is, hogy a nagy súly miatt elenged a vákuum.

Ha a méhszáj belelóg a kehelybe, az is jelentősen tudja csökkenteni a kapacitást, megtelhet úgy is, hogy amikor kivesszük, azt látjuk, hogy még félig sincs… Ilyen esetben a harang alakú kehely jobb választás, mint a V alakú, mert szélesebb az alja, több fér el benne.

Gyakori Kérdések

GYIK – Intimkehely problémák

GYIK – Intimkehely problémák

Az intimkehely használatának kezdetén akadhatnak problémák, ezeket könnyen orvosolni lehet, néhány hónap után pedig már magabiztosan fogod tudni használni.   Most használom először, és nem tudom kiszedni!!! Először is, ne pánikolj, ki fog jönni! Próbálj meg...

bővebben
GYIK – Biztonságos az intimkehely?

GYIK – Biztonságos az intimkehely?

Sokakban felmerül: biztonságos az intimkehely? Minden körülmény között használható? Ezekre a kérdésekre is igyekszünk válaszolni. Biztonságos az Intimkehely egyáltalán? Igen, a legtöbb intimkehely 100% hypoallergén, orvosi szilikonból készül. Ezt az anyagot...

bővebben
GYIK- Az intimkehely tisztítása

GYIK- Az intimkehely tisztítása

Az intimkehely tisztításával kapcsolatos leggyakoribb kérdések a sterilizálási mód kapcsán merülnek fel. Mi a legjobb sterilizálási mód? Minden gyártó ajánl olyan sterilizálási módot, amely biztosítja, hogy a kehely a rendszeres sterilizálás mellett is évekig...

bővebben

Kérdésed van? Keress bátran!
e-mail: hello@okoanyu.hu
Telefon: 30/6833557, 72/370767
Ügyfélszolgálat: munkanapokon 8-16 óra
Kapcsolattartó: Gajdos Enikő

Bepillantás a webáruházba

menstruációs kehely - irány a webshop